Wien i december

Wien är en underbar stad att besöka året om. Just i december lever Wien upp och blir ett skimrande julparadis med dofter av glögg, pepparkakor och julmat som svävar genom luften. Julmarknader av många olika slag slår upp sina portar. Det finns även en julverkstad för de små och ett dussintals bodar med läckra delikatesser och vackra presenter för de vuxna.

Vissa julmarknader har satsat på barn och barnfamiljer, andra på delikatesser eller konst och hantverk. Hela staden pyntas med mysiga ljus och det anordnas aktiviteter för såväl liten som stor. Med andra ord finns det en julmarknad för alla smaker och intressen. Julmarknaderna som äger rum på slotten Belvedere och Schönbrunn är de två kändaste.

Efter jul brukar även nyårskonserten och Operabalen vara populära evenemang. Dock är båda två svåra att få biljetter till, så det gäller att vara ute i god tid.

Andra saker man inte får missa om man är i Wien är Stefansdomen. Denna katedral med en enastående formgivning, religiösa konstverk och fantastiska vyer. Den vänstra muren är kyrkans äldsta del och är från 1237. Pågår det inga ceremonier eller gudstjänster är det bara att kliva in i byggnaden och ta dig runt bland de alla enastående skulpturerna, relieferna och de fantastiska målningarna. Ett måste är att se den gotiska predikstolen med sitt vackra snideri. Gillar du historia får du heller inte missa Capuchin-klostret, allmänt känd som Kapuzinergruft. Här vilar ett dussintals kejsare, makar och avkommer bland annat. Här kan du se kejsaren i Mexiko, Maximilian I, kejsarinnan Maria Theresia samt hennes make Franz Stephan, den heliga romerska kejsaren. Ta dig tid och beundra de invecklade dekorationen på kistorna, mycket vackert arbete.

För den som är ute efter något typiskt för Wien att köpa med sig hem som souvenir eller present så finns bland annat den världskända och historiska porslinstillverkaren Augarten med en butik i centrala Wien. Eller varför inte besöka butiken Zur Schwäbischen Jungfrau om du gillar inredning och vill köpa med någon detalj hem. Gillar du choklad måste du besöka Altmann & Kühne och botanisera i utbudet.

Publicerat av

andbjo

En göteborgare som gillar mat och resor. Jag har en förkärlek för Grekland, både att gällande resor och mat. Mina favoritöar är Skopelos, Kefalonia & Lefkas. På fastlandet i Grekland är Parga en riktigt mysig by. Jobbar med bland annat UX design.

Lämna en kommentar