Valletta på Malta

Valletta, Maltas huvudstad, är en pärla i Medelhavet som blandar storslagen historia med nutida charm. Denna UNESCO-världsarvstad, som sträcker sig över en halvö med enastående utsikt över det djupt blå Medelhavet, är full av fascinerande sevärdheter och pittoreska gator.

Historiska och kulturella sevärdheter är rikligt i Valletta. Du kan börja ditt äventyr med ett besök i St. John’s Co-Cathedral, en magnifik 1500-talskatedral som är känd för sin imponerande barockarkitektur och Caravaggios mästerverk, Beheading of Saint John the Baptist. Fort St. Elmo, hem till National War Museum, är också ett måste. Det var här som stora delar av det Osmanska belägringen av Malta ägde rum 1565.

En promenad genom Vallettas smala, branta gator tar dig till det historiska Grand Master’s Palace, som nu är hem till Maltas parlament, samt till den pittoreska och blomsterfyllda Upper Barrakka Gardens, som erbjuder en fantastisk utsikt över Grand Harbour.

Det finns också gott om mysiga stadsdelar att utforska. Republic Street, Vallettas huvudgata, är fylld av butiker, kaféer och restauranger. För något lite mer avkopplande, ta dig till den gamla stadsdelen Il-Belt. Där kan du strosa runt i de slingrande gatorna, upptäcka de traditionella balkongerna som pryder byggnaderna och kanske till och med stöta på en lokal festa (festival) som firar en av öns skyddshelgon.

Om du är intresserad av konst, missa inte ett besök till det nationella konstmuseet MUŻA, som hyllar Maltas kulturella arv genom dess ständigt växande samling. Och för teaterälskare är Manoel Theatre, ett av de äldsta fortfarande verksamma teatrarna i Europa, ett absolut måste.

Efter en dag full av utforskande är det trevligt att njuta av en god middag i den charmiga stadsdelen Strait Street, känd för sin livliga atmosfär och utmärkta mat från alla hörn av Medelhavet.

Valetta har den perfekta blandningen av gammalt och nytt staden är en väldigt trevlig, och lite bortglömd, destination för alla typer av resenärer.

Publicerat av

andbjo

En göteborgare som gillar mat och resor. Jag har en förkärlek för Grekland, både att gällande resor och mat. Mina favoritöar är Skopelos, Kefalonia & Lefkas. På fastlandet i Grekland är Parga en riktigt mysig by. Jobbar med bland annat UX design.

Lämna en kommentar