3 kosttillskott att ta när du reser

Ashwagandha
Ashwagandha har använts i över 2 000 år som en mild boost för att förbättra energin och minska stressen. Ashwagandha tillhör en klass av örter som kallas adaptogener, vilka har den unika förmågan att hjälpa kroppen att bättre anpassa sig till stress. De fungerar på samma sätt som en termostat: När termostaten känner att rumstemperaturen är för hög sänker den temperaturen, och när temperaturen är för låg höjer den temperaturen. Adaptogener kan öka känslan av lugn och öka din energi på samma gång. I huvudsak hjälper adaptogenerna till att motverka de negativa effekterna av stress genom att normalisera kroppens obalanser.

Att ta en mild adaptogen när du reser hjälper kroppen att bättre anpassa sig till resans påfrestningar. En systematisk genomgång av fem kontrollerade studier visade att ashwagandha avsevärt förbättrade ångest.

Magnesium
Magnesium förbättrar sömnen, minskar förstoppning och lindrar muskelömhet och är en av de viktigaste mineralerna i kroppen och behövs för över 350 biokemiska processer. Man uppskattar dock att över 80 procent av befolkningen har brist, och en magnesiumbrist kan påverka praktiskt taget alla system i kroppen. Att ta en nattlig dos magnesium när du är på resande fot kan hjälpa dig att somna på din vanliga tid, förbättra sömnen och till och med lindra muskelsmärta från den där långa dagen då du utforskade en ny stad till fots.

Det finns många olika typer av magnesium. För resor rekommenderas ofta magnesiumcitrat för att hjälpa till med regelbundna tarmrörelser och magnesiumglycinat för att höja de allmänna magnesiumnivåerna. Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium är 420 mg för män eller 320 mg för kvinnor. Du kan dosera så högt som 500 mg/dag när du reser, men minska dosen om du upplever lös avföring.

En av de främsta livsmedelskällorna av magnesium är choklad, vilket verkligen är goda nyheter. En mörk chokladkaka på 3,5 gram innehåller 176 mg magnesium. Så varför inte ta ditt pulveriserade tillskott och sedan också njuta av lite choklad när du är på resande fot?

Probiotika
Hippokrates, medicinens fader, trodde att alla sjukdomar börjar i tarmen. Att upprätthålla goda vanor för tarmhälsa när man reser är grundläggande för den allmänna hälsan. Mag-tarmsystemet innehåller triljoner goda bakterier som i slutändan skyddar vår kropp från infektioner och sjukdomar, stöder vår ämnesomsättning och främjar en sund matsmältning och eliminering. Faktum är att 80 procent av vårt immunförsvar finns i vår tarm.

Resor kan påverka balansen av bakterier i vår tarm och ofta introduceras nya stammar av sjukdomsframkallande bakterier som kan ta över balansen av goda bakterier och därmed orsaka frustrerande symtom och obehag. Att ta en probiotika både före resan och under resan kan hjälpa till att hålla balansen av goda bakterier uppe så att sjukdomsalstrande bakterier har mindre chans att få fäste.

När det gäller probiotika ligger nyttan i vilken sorts stam man tar och det finns miljarder stammar. Att säga ”ta probiotika” är ungefär som att säga ”ta en vitamin” – allmänt och ospecifikt.

Saccharomyces boulardii, en särskild stam av probiotisk jäst som har studerats väl och visat sig vara effektiv som förebyggande behandling av framförallt turistdiarré.

När man köper en probiotika ska man se till att köpa en som har bakterier från minst 5 olika stammar

Publicerat av

andbjo

En göteborgare som gillar mat och resor. Jag har en förkärlek för Grekland, både att gällande resor och mat. Mina favoritöar är Skopelos, Kefalonia & Lefkas. På fastlandet i Grekland är Parga en riktigt mysig by. Jobbar med bland annat UX design.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s