Zakynthos långsamma förvandling till ekoturism

Zakynthos har under lång tid varit en charterö dit folk som vill åka på billiga solsemestrar har rest. De senare åren har dock Zakynthos börjat förändras. En stadigt växande turism som vill ha mer kvalitet över kvantitet har gjort att Zakynthos långsamt ompositionerar sig för att bli ett riktigt bra ekologiskt resmål.

Och visst har Zakynthos potentialen att bli ett riktigt bra eko-resmål. Här finns de de nyfikna sköldpaddorna Caretta Caretta som lägger sina ägg på öns stränder, här finns vandringsleder bland olivlundar och här finns ett stort utbud av lokalt producerade produkter som man kan låta sig smaka av.

Massturismen som är helt befriad från det äkta Zakynthos finns förstås kvar i de klassiska turistbyarna, men som tur är finns det också väldigt mycket autentiska Zakynthosupplevelser. Man hittar dem på de mer avlägsna delarna av ön. Under de senaste åren har många i lokalbefolkningen skapat egna miljövänliga företag, inklusive många som satsar på att erbjuda fantastiska upplevelser som är hållbara.

Mest anmärkningsvärda av dessa ansträngningar är Ecotourism Zakynthos, ett nätverk som har över 20 olika traditionella företag under sin flagg. Dessa inkluderar små hotell och villor som erbjuder hållbart boende tillsammans med mat gjord på lokala råvaror, ofta från sina egna ekologiska gårdar. I nätverket ingår också flera traditionella restauranger, en berömd lokal ostproducent, en lokal hantverksbutik och ett kvinnokooperativ som producerar olika sorters naturprodukter.

En annan lokal ansträngning är ecozante.com som listar vandringsleder, små hotell och en mängd ekoaktiviteter som kajakpaddling, snorkling, dykning, cykling och segling.

Sist men inte minst är köket i Zakynthos bland de bästa i Grekland och lite mer smakfullt med sina italienska influenser. Prova den delikata ”ladotiri” som är en  olivoljeost, Stifado gjord på kanin och en mängd andra olika rätter. Till maten dricker man förstås det lokala vinet.

Läs mer om Zakynthos på www.zakynthosgrekland.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s