Mat och dryck i spanska Baskien

Vad som anses vara typisk mat för den spanska regionen Baskien beror lite på vem man frågar. Det faller sig ganska naturligt att det serveras mycket fisk och skaldjur nere vid kusten. Men uppe i bergen är det kött som gäller. Denna blandning av olika rätter ger Baskien en stark grund för sin matkultur. Vilket visas av det faktum att regionen har hela tre restauranger som har tre Michelinstjärnor.

Små rätter med stor smak

Spanien är känt för sina tapas. I Baskien kallas de för pintxos och är en viktig del av menyn. Små, varierade rätter som sitter ihop med en tandpetare. Många tar sig en tapasrunda. Det innebär att du går från en tapaskrog till en annan och smakar på deras specialitet. Pröva gärna ansjovis med inlagd grön paprika, spansk skinka och salami eller varför inte bläckfisk. Andra vanliga pintxos inkluderar blodpudding, ål, grillat fläsk, korv med paprika.

Torsk är en populär fisk. Den steks gärna tillsammans med mycket vitlök och chilipeppar. Deras fiskgryta med potatis, paprika och färsk tonfisk är underbar. Vintertid kan det vara skönt att värma sig med en köttgryta bestående av bönor, fläskkött och blodkorv. Med andra ord finns det något för alla smaker.

Goda drycker som gläder hjärtat

Baskien har också en god del fina viner att erbjuda. Txakoli-vinerna är välkända och produceras i flera olika provinser. Många mindre bryggerier har också etablerat sig i Baskien. De tillverkar den intressanta torra cidern som ofta dricks till måltiderna. Prova gärna på deras slånbärslikör. Den är söt och en perfekt avslutning på en måltid, gärna tillsammans med en kopp kaffe.

Spanska Baskien är verkligen ett matparadis. Ta dig tid att prova på flera olika rätter och pintxos. Maten är en stor del av deras kultur, något som gärna ska avnjutas i gott sällskap och med ett glas vin eller cider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s