Krakow – en av europas pärlor

Många anser att Krakow är en av Europas pärlor, det är en vacker gammal stad med mycket att se och uppleva. Vare sig man kommer över en helg eller tar en lite längre semester här så kommer det att bli ett kärt minne.

Krakow sjuder av liv och folk. Överallt finns det trevliga ställen för att äta en matbit eller ta sig en fika. Många av dessa förvandlas till barer när skymningen faller. Man kan äta både polska och internationella rätter, och efter ett par timmar med sightseeing kan det vara gott med en kopp rykande het choklad.

En stadsdel som många tycker om att vandra runt i är Kazimierz, som tidigare var en separat liten stad. Detta är de forna judiska kvarteren med en arkitektur och stämning som är en härlig kombination av polskt och judiskt. Små gränder och vackra byggnader samsas med folk, blommor och uteserveringar. Under sommaren hålls en judisk kulturfestival i Kazimierz, med många utländska artister och konstnärer.

Polens äldsta judiska byggnad finnsh är, den gamla synagogan som idag är ett museum. Remuh är en annan synagoga dit många judar vallfärdas. Den byggdes på 1500-talet men förstördes under nazisttiden. Nu är både den och dess kyrkogård renoverad, och öppen för besökare varje dag förutom lördagar.

På en kulle vid floden Wisla ligger det kungliga slottet Wawel, med anor från 1000-talet. Det har alltid varit en viktig del av polsk historia, bland annat var det här som man krönte sina kungar. Idag är det öppet för besökare som kan njuta av den vackra pelargången och besöka de kungliga kammarna. Vackra gobelänger som vävts av renässanstidens flamländska mästare pryder rummen. I en av de stora salarna har man dekorerat taket med människohuvuden utskurna i trä.

Inte så långt från slottet ligger Gamla stan med sitt Stora torg. Fullt av folk, det är en samlingspunkt för alla. Det finns också många restauranger och trevliga små butiker runt omkring, och inte bara för turisterna. Att ta sig en åktur med häst och vagn kan vara ett trevligt sätt att uppleva historiens vingslag.

Krakow har flera fina kyrkor och katedraler att besöka. Maria kyrkan med sin fina utsikt över staden, Dominkanerkyrkan som har tio mässor varje söndag, Franciskaner kyrkan med vackra art nouveau dekorationer, och så vidare. Det hör till att besöka minst en kyrka i Krakow, det är en stor del av stadens identitet. Krakow är en dynamisk stad med karaktär där historia möter modernt liv i en skön blandning.

Foto: Gabriella Fab (Flickr)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s