Madeira och dess vin

Det finns runt 1500 odlare av druvor på Madeira (Portugal), merparten odlar druvan Tinta Negra som används för att göra dessertvinet Madeira. Man har länge haft problem med druvorna på ön, men det sista åren har druvan återigen nått finstatus i världens vinkretsar och de flesta vinproducenter visar på stigande vinster. Det finns dock ett stort problem, och det är att genomsnittsåldern på odlarna på Madeira är 55 år och man har svårt att rekrytera de yngre, eftersom de i allt större utsträckning söker sig till yrken inom turistnäringen.

En av de kändaste vinproducenterna på Madeira är anrika Blandy´s. Här har man möjlighet att delta i olika sorters vinprovningar. Man kan till exempel prova deras olika sorters 10-åriga Madeira viner; Sercial, Verdelho, Bual och Malmsey.

Eller så slår man på stort och provar enbart viner från 70-talet.

Till provningen har man möjlighet att även få prova ostar, choklad, torkad frukt och Madeiras egna variant av honungskaka.

Personalen på Blandy’s Winelodge är väldigt kunnig och guidar gärna sina besökare genom det enorma sortimentet av viner. Hela upplevelsen här är unik, eftersom det finns så mycket historia och kunskap i denna fantastiska miljö.

Och oavsett om man är nybörjare eller proffs när det gäller viner, så finns det en provning som passar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s