Zakynthos i Joniska havet

marathias-beach-1388674_1280Zakynthos, även kallad Zante (sitt italienska namn), är den tredje största ön i Joniska havet som ligger utanför västkusten i Grekland. Ön är uppkallad efter Zakynthos, son till den legendariske arkadiska chefen Dardanos.

Medan Ios och Kos är förknippade med festande och Rhodos och Kreta med familjer, så är Zakynthos något mittemellan. De flesta stränderna och städerna ligger vid de södra och östra kusterna, eftersom de västra och norra kusterna är extremt bergiga, ofta med klippor som går flera hundra meter rakt ut i havet.

På grund av milda och regninga vintrar, så är Zakynthos en mycket frodig ö; venetianarna (dem som erövrade den) kallade det för Il fiore del Levante, dvs., blomman av Levanten. Mellan månaderna mars och maj så är det smart att besöka; ön har relativt få turister då, Easter Parade äger rum och ön blommar då av spektakulära myriader av färgglada blommor och grönskande kullar.

De traditionella jordbruksprodukterna är olivolja, (timjan) honung, vinbär och vin, som kan köpas hos spiltor längs vägarna eller i byarna.

Barer finns det i överflöd på Zakynthos, från lata strandbarer till klubbar och brittiskt ägda anläggningar. Val av öl så finns det grekiska Mythos, Alfa och Fix, fast Amstel ligger nära tvåa. Drickälskare som söker efter en mer skräddarsydd upplevelse så rekommenderas det att testa barer som ligger i Zakynthos-staden. Det finns också lokala byar med sina egna viner, som exempelvis Metaxa-konjaken tillsammans med Ouzo-standarden. Barerna i Laganas kan servera det mesta och tillgodoser de flesta unga, berusade turisterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s